Bombardement Fazantenweg 1943

Op 17 juli 1943 werd de door de Duitsers in beslag genomen Fokker fabriek aan de Papaverweg door 41 stuks B-17 Flying Fortress van het Amerikaanse Achtste luchtleger gebombardeerd. Die morgen waren zij opgestegen vanuit het Engelse Suffolk.
De vliegeniers waren onervaren; dit was hun eerste missie met 440 zware Brisantbommen.


Sint Rita kerkFazantenweg


Sint Rosa schoolSint Rita kerk


Geen enkele bom raakte de Fokker fabriek, ze kwamen op de omliggende woonwijken zoals de Vogelwijk en de van der Pekbuurt terecht, met 158 doden en 119 zwaargewonden als gevolg.
Ook de Sint Ritakerk kreeg een voltreffer evenals de Sint Rosaschool.  Van de honderden gewonden overleden velen later aan hun verwondingen.
De Fokker fabriek was gecamoufleerd met kleine huisjes op het dak, waardoor het moeilijk was te vinden door geallieerde vliegtuigen.
De door de Duitsers in beslag genomen Fokker fabriek bouwde zelf in Amsterdam Noord geen vliegtuigen, maar was een herstelplaats voor beschadigde Duitse Stuka’s (Junkers Ju 87) die weer vliegvaardig werden gemaakt. 
Direct na de oorlog werd begonnen met de herstelwerkzaamheden aan de Fazantenweg. Al in 1946 was dit gereed. Mijn opa Hendrik Horstmanshof woonde vanaf 10 september 1923 op de Fazantenweg 6 en hij verhuisde met zijn gezin (en met o.a. mijn vader) op 1 augustus 1934 naar de Ruysdaelkade 263 3-hoog. Net op tijd dus:

woonkaart opa Hendrik Horstmanshof

Mijn vader en zijn gezin verhuisde op 7 mei 1949 naar de Fazantenweg 12. Dit huis was in 1946 weer hersteld. Mijn vader, moeder, broer en 4 zussen kwamen van de Pijnackerstraat 38 2-hoog, waar zij de Oorlog met mijn zussen Lyda, Henny en Femma hadden meegemaakt. Mijn broer was net geboren en ik kwam pas op 19 september 1956:

woonkaart Lambertus Horstmanshof

Er is een gedenkplaquette op de nummers 14-16 bevestigd, die aan het mislukte bombardement herinnerd.

Bron:

J.L. van der Pauw: De bombardementen op Amsterdam- Noord