Frans Johan Horstmanshof

 

Een speciale plaats neemt mijn achter-achter-achter neef Frans Johan Horstmanshof in op Horstmanshof.eu.

Frans Johan is geboren op 23 maart 1889 in Amsterdam, als zoon van Hendrik Horstmanshof en Johanna Catharina Sebert.
Hij is mijn achter-achter-achterneef. 
Frans werd medewerker van de N.V. Vereenigde Zeepfabrieken te Zwijndrecht en later werd hij Makelaar in onroerend goed in ‘s-Gravenhage.
Frans Johan, 27 jaar oud, huwde Sophia van Woudenberg, 23 jaar oud, op 28 september 1916 in Baarn (Utrecht).

Frans Johan was een verzetsstrijder gedurende de Tweede Wereldoorlog en is op 31 december 1944 op 55 jarige leeftijd gestorven in concentratiekamp Dachau in Duitsland.
Frans Johan Horstmanshof staat op de Erelijst van gevallenen.

In het Gemeente Archief van Den Haag staat over hem:

“Frans Johan Horstmanshof was makelaar en administrateur in Den Haag, laatst Amsterdamse Veerkade. Hij werkte o.m. voor textielfirma Van Kan. Zijn illegale werkzaamheden en hulp aan joodse families in Den Haag werd verraden door de boekhouder van de firma Van Kan. Hij werd gevangen genomen, is een tijdje weer vrijgelaten, zodat de Duitse bezetters zijn gangen en contacten konden nagaan, maar werd uiteindelijk getransporteerd naar Dachau, waar hij overleed. Hij was actief in de Esperanto beweging. Hij en zijn vrouw hadden geen kinderen.
Het echtpaar M.W. van Rooijen-W. Boudestein noemden hun op 30 januari 1955 te Scheveningen geboren zoon naar hem. Zijn weduwe huwde op hoge leeftijd met Simon Cornelis Boudestein, oom van Wilhelmina van Rooijen-Boudestein.”

Bron:
https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/67005/frans-johan-horstmanshof
http://www.erelijst.nl/frans-johan–horstmanshof


Harmanus, de oervader  van de Horstmanshof in Nederland, had 5 kinderen van Jannetje Janz.
Een van die kinderen was Evert, de lijn waar ik uiteindelijk vandaan kom en Pieter (Petrus), waar Frans Johan vandaan komt: