Het Hofje Van Brienen

In mijn woonplaats Duiven gaat het verhaal dat brouwerij De Star in Duiven in de vorige eeuw werd overgenomen door Heineken en er bij de overname bedongen werd dat Heineken de bekende rode ster als logo op het etiket zou aanbrengen. Of dit verhaal geplaatst kan worden in de categorie “broodje aap-verhalen” is me nog steeds niet duidelijk. Echter, toen ik er over schreef op Facebook, meldde Matthias zich bij mij en vertelde dat Opa en Oma Horstmanshof-Linthorst van 1945 tot 1950 gewoond hebben op het Hofje Van Brienen aan de Prinsengracht, welke gebouwd is op het terrein waar daarvóór een vestiging van brouwerij De Star Amsterdam had gestaan.

Er was dus niet alleen een vestiging van brouwerij De Star in Duiven, maar, zoals dus later bleek, ook in Amsterdam en nog veel meer plaatsen ter wereld.

Links: De Brouwersgracht, gezien in westelijke richting naar de Bullebaksluis en molen De Kraai op bolwerk Sloterdijk. Rechts brouwerij de Star, even voorbij de Baanbrugsteeg. Tekening ca. 1720-1725.

Brouwerij “De Star” van de familie Otten aan de Dorpsstraat in Duiven krijgt in 1919 een agentschap van Heineken en gaat naast het eigen “Duivensche Bier” ook bier van Heineken verkopen.

Tante Anna, de zuster van opa Hendricus Petrus Horstmanshof (1888-1969), werkte en, op latere leeftijd, woonde zij ook in Het Hofje Van Brienen. Zij heeft ervoor gezorgd dat haar broer en schoonzuster er ook een woning kregen. Zij hebben er vijf jaar gewoond, van 1945 tot 1950.
De woonomstandigheden waren toen nog niet echt florissant te noemen, althans niet voor de begrippen van onze tijd.
De geschiedenis van het Hofje van Brienen begint al in 1797, wanneer Arnaut van Brienen een naast elkaar gelegen woonhuis, pakhuis en bierbrouwerij van “De Star” koopt. Deze worden door hem afgebroken (..) om plaats te creëren voor het nieuw te bouwen hofje.
Hij vergeet de naam van de afgebroken brouwerij niet en geeft het eenmaal gebouwde Hofje de naam van “De Star”.
In 1806 werd het Hofje in gebruik genomen.

De geschiedenis van Het Hofje van Van Brienen is interessant. Voor wie er meer over wil lezen is hier een link: Hofje Van Brienen Amsterdam.

Trees Horstmanshof (dochter van mijn Oom Frans, de 2 jaar oudere broer van mijn vader Bertus) weet zich te herinneren dat Tante Anna alles in haar huis afdekte met bruin papier om te voorkomen dat de spulletjes stoffig en vies zouden worden. Ook sliep zij vaak (misschien wel altijd)  in de stoel, want het was zo lastig om je bed altijd maar te moeten verschonen…..
Oudtante Anna Catharia Horstmanshof (Verstraten) overleed op 23 april 1958.
(auteur: Anita Horstmanshof-Lammers)