Harmanus Horstmanshoff uit Werther

De oorsprong van mijn familie Horstmanshof ligt in het Duitse plaatsje Werther bij Bielefeld.
Daar verhuisde in de 18e eeuw  Harmanus Horstmanshoff uit de boerderij “de Horsthof” met de rode gevelplaten (zie onderstaande foto uit 2015) en de drie horizontale zwarte strepen van de Tiefenstrasse 12 in Werther naar Amsterdam.

tiefenstrasse_Werther

 

Hij trouwde in de hoofdstad op 20 November 1750 op 23 -jarige leeftijd met Amsterdamsche Jannetje Jans.
Dit is hun trouwdocument van de Gemeente Amsterdam uit 1750:

Trouwakte-2BHarmanus-2BHorstmanshof

Het lijkt aannemelijk dat de Amsterdamse ambtenaar van Burgerlijke Stand de trouwakte van Harmanus en Jannetje invulde en daarbij de naam van Harmanus met slechts één “f” schrijft.  Harmanus ondertekende echter met zijn naam met twee “f’en”.
Jannetje Jans was een Amsterdamsche weduwe van Cornelis Coopman, alwaar “Sij mans Doot goet ingebragt”.  (De Burgerlijke Stand heeft vastgesteld dat zij het overlijden van haar man goed gemeld heeft). 

Harm was geboren in 1727 aan de Tiefenstrasse 12 in Werther bij Bielefeld (NRW). Zijn overlijdensdatum is vooralsnog onduidelijk. Bij zijn vestiging in Amsterdam was hij Gereformeerd Werkman. 

Zijn neef  Jan Hildebrand (die bij zijn huwelijk getuige was) kwam van Minden. En de vrouw van Jan Hildebrand kwam uit Beijleveld (lees Bielefeld). Bij het tweede huwelijk van Harmen vermeldt hij dat hij van Bijleveld kwam.


bloemstraat_asd
Jannetje en Harm gingen na hun huwelijk in November 1750 wonen in de Amsterdamse Blomstraat (de Bloemstraat in de Jordaan).
Zij kregen 4 kinderen: in 1751 kwam Petrus (Pieter), in 1754 werd Johanna Maria geboren; Evert kwam in 1756 en Jan in 1759.
Op 26 mei 1779 kwam er nog een zoon, maar deze stierf samen met Jannetje in het kraambed.Als weduwnaar hertrouwt hij op 12 januari 1781 met Anna Maria Lont en gaan wonen in de Scheepjesdwarsstraat.
Op 7 november dat jaar beviel zijn nieuwe echtgenoot van zoon Johannes.
Johan werd op 7 november gedoopt in de Lutherse Kerk.


Op 21 september 1783 werd er een dochter geboren, Anna Maria, die echter op 15 mei 1786 overleed.
1787 was het geboortejaar van Christejaan, die echter in 1811 zou overlijden.
Anna Maria Lont overlijdt als weduwe op 23 augustus 1826.

 
De oude originele hoeve aan de  Tiefenstrasse 12 in Werther in NRW.
 
De namen Horstmanshof, Horstmanshoff en Horstmannshoff worden, ook in officiële documenten, al vanaf 1781 door elkaar gebruikt.
 
N.B. Mijn neven Henri Horstmanshof en Matthias Horstmanshof hebben veel werk verricht aan onderzoek en naspeuringen tbv de Stamboom van Horstmanshof. 
Enkele foto’s op dit blog zijn afkomstig van mijn nicht Louise Horstmanshof en van Kirstin Horstmanshof. 
Copyright van tekstbijdragen behoren bij de auteur, vermeld onder het artikel.