Horstmanshof voor de oorlog

Over de militaire diensttijd van Lambertus (Bertus) Horstmanshof bij het 1e Regiment Huzaren zijn enkele ansichtkaarten en documenten bewaard gebleven.
Via deze documenten heb ik een indruk van de locaties en kazernes waar mijn vader net voor de oorlog en tijdens de meidagen van 1940 geweest is.

Op 1 maart 1934 werd Lambertus Horstmanshof sr. gekeurd voor de militaire dienstplicht. Ongetwijfeld gebeurde dit bij de Indelingsraad in de Oranje-Nassaukazerne aan de Amsterdamse Sarphatistraat 154, waar ik en mijn broer jaren later ook zijn gekeurd voor militaire dienst. In de archieven van de Gemeente Amsterdam is in het keuringsverslag over mijn vader van 1 maart 1934 te lezen:

Doordat hij twee oudere broers (Henk en Frans) had, werd Lambertus afgekeurd voor de militaire dienst. Hij gaf zich vervolgens op als vrijwillig dienstplichtige en trad op 1 april 1936 toe tot het 1e Regiment Huzaren. Dit was in die vooroorlogse jaren en spanningen tussen diverse landen niet geheel ongevaarlijk, maar het was bittere noodzaak.
Mijn zuster Lyda vult aan: “Het was de tijd van de grote werkeloosheid en de recessie. Er waren bijna geen banen en indiensttreding bij het leger zorgde nog voor enig inkomen”.
Na de militaire keuring en zijn aanmelding voor de vrijwillige dienstplicht werd mijn vader voor zijn militaire opleiding direct gelegerd op de Prins Willem III kazerne in Amersfoort.
Vanaf dit moment, zie het jaartal 1936 in het poststempel hieronder, komt ook de verkering met Rieka Reijmers in beeld.
De oudere zus van mijn vader, mijn tante Ans (Anna Johanna Hermina (Ans) Horstmanshof), kreeg eind 1934 verkering met de broer (Jacobus Johannes Josephus (Sjaak) Reijmers) van mijn moeder. Zij trouwden op 20 februari 1935. Het lijkt dus aannemelijk dat ongeveer een jaar later Bertus Horstmanshof en Rieka Reijmers ook interesse voor elkaar kregen. De familie Reijmers woonde toen aan de Soembawastraat 58 in Amsterdam.

Willem3_kazerne_AmersfoortWillem3_kazerne_Amersfoort

Enkele foto’s van die beginperiode bij het 1e Regiment Huzaren zijn bewaard gebleven en heb ik hieronder in een album geplaatst (voor grotere afbeelding: eerst openen, rechter muistoets en dan openen in een nieuw tabblad):

In de donkere periode voor Nederland die hierop volgde, werd mijn vader opgeroepen voor de mobilisatie. Hier is een aparte pagina aan gewijd, klik hier.

 

Rob Horstmanshof 26 januari 2020